Home

Glaston ja Tampereen yliopisto voittivat DIMECC Prizen 2019: Teollisuusyrityksen ja yliopiston yhteistyötä parhaimmillaan

 Glastonin digitalisaation vetäjä Kai Knuutila ja Tampereen yliopiston professori Heikki Huttunen vastaanottivat DIMECC Prizen esimerkillisestä teollisuusyrityksen ja yliopiston yhteistyöstä. Palkinnon luovutti DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala. Kuva Kari Muranen

Automatisoitua lasinkarkaisu-uunia kehittävä Glaston Oyj sekä tutkimustietoa ja osaajia teollisuudelle tarjoava Tampereen yliopisto voittivat yhteistyöstään DIMECC Prizen 2019.

Glastonin ja Tampereen yliopiston palkittu yhteistyö on toteutunut teollisuuden tekoälyyn keskittyvässä DIMECC MIDAS -projektissa. Glastonin digitalisaation vetäjä Kai Knuutila vastaanotti DIMECC Prizen yhdessä Tampereen yliopiston signaalinkäsittelyn professorin Heikki Huttusen kanssa Helsingissä maanantaina.

Vuosittain jaettavan palkinnon luovutti DIMECCin toimitusjohtaja Harri Kulmala DIMECCin 12. vuosiseminaarissa. Teollisuuden datakehitykseen keskittynyt Digital Factory -teemainen seminaari järjestettiin yhdessä Ruotsin DIMECCiä vastaavan innovaatioalustan Combientin kanssa.

Tekoälyn rohkea edelläkävijä

Glastonin tekoälykehityksen pohjana on yli sadan karkaisukoneen pilveen keräämä data, joka ylitti miljoonan lastauserän rajan jo tämän vuoden alussa. Tälle alustalle Glaston kehittää uusia teknologioita kuten syväoppivia neuroverkkoja, joilla lisätään karkaisuprosessin automatisointia sekä luodaan ennakoivan huollon toiminnallisuuksia.

Tekoälyn soveltamisesta teollisuudessa on toistaiseksi niukasti esimerkkejä. Siksi Glastonin kaltaisen teollisuusyrityksen uraauurtava panostaminen digitaalisten ja IoT-pohjaisten tuotteiden kehitykseen toimii yrityksen oman kilpailukyvyn edistämisen lisäksi myös rohkaisuna muille.

”Glaston on edennyt rohkeasti tekoälyn soveltamisessa ja saanut aikaan merkittäviä tuloksia. Nyt kehitettyjen tuotteiden ja palvelujen avulla yritys on karkaisukoneiden kansainvälisessä kilpailussa edelläkävijän roolissa”, toteaa MIDAS-projektin päällikkö Arto Peltomaa.

Yliopisto toimii katalysaattorina

Tampereen yliopistolle on vuosikymmenten aikana kehittynyt vahvaa osaamista signaalinkäsittelyssä ja teollisuusautomaatiossa. Siitä on muodostunut vahva AI-osaamisen keskus, joka nostaa ympärillään toimivia teollisuusyrityksiä koulutuksen ja tutkimusprojektien avulla. Tampereen yliopisto on merkittävä katalysaattori ja teollisuuden kumppani. Se tuo uusinta tutkittua tekniikkaa yritysten ulottuville ja antaa teollisuuden tutkimus- ja kehitysasiantuntijoille eväitä edetä uusien teknologioiden eturintamassa. Lisäksi yliopisto takaa, että teollisuusyrityksille on tarjolla sekä kotimaisia osaajia että kansainvälisten verkostojen kautta myös kansainvälistä kärkeä käytössään. Yritysyhteistyön kehittymistä palvelee myös joulukuussa aloittanut tekoälykeskus Tampere AI Hub.

– Tampereen yliopistolla on loistavaa asiantuntemusta koneoppimismenetelmistä ja heidän osaamisensa on kelvannut alueen yrityksille. He ovat antaneet virikkeitä sekä koulutusta yrityksille ja opiskelijayhteistyö toimii. Yliopisto on vastannut peruskoulutusta koskeviin haasteisiin järjestämällä laajoja koneoppimiskursseja, ja näin teollisuus on saanut käyttöönsä tarvittavaa osaamista, Arto Peltomaa sanoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *