Home

Huippuvaikuttajat MPD:ssä: Teollisuuden menestys tarvitsee julkista tk-rahoitusta – DIMECC innovaatioyhteistyön esikuva

Suomen ja muun Euroopan teollisuuden kärkinimet kokoontuivat tiistaina Manufacturing Performance Days 2017 (MPD) -tapahtumaan Tampere-taloon. Sekä työministeri Jari Lindström että EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen nostivat MPD:n järjestäjän DIMECC Oy:n eurooppalaisen innovaatioyhteistyön esikuvaksi.

Suomen innovaatiokeskusteluun tuli tiistaina painokkaita puheenvuoroja julkisen ja yksityisen sektorin laajaan yhteistyöhön perustuvan innovoinnin puolesta. Teollisen innovaatioyhteistyön ykkösnimi DIMECC Oy sai korkeimmilta mahdollisilta tahoilta kiitoksen onnistumisestaan kilpailukyvyn tuottajana Suomen tärkeimmille teollisuusyrityksille. DIMECCin omistavat Suomen johtavat teollisuusyritykset sekä tutkimuslaitokset yhdessä.

“DIMECC on tuottanut selvästi parempia tuloksia kuin mitä syntyisi yksin yritysten omilla panostuksilla”, totesi työministeri Jari Lindström esittäessään valtiovallan tervehdyksen 800 teollisuuden johtavalle vaikuttajalle. Lindströmin mukaan julkinen innovaatiorahoitus on keskeisen tärkeää yritysten menestykselle. DIMECCin työ perustuu malliin, jossa julkinen rahoitus kattaa vajaa puolet laajan innovaatioyhteistyön kuluista ja yritykset maksavat loput.

”DIMECC johtavana eurooppalaisena tutkimus- ja kehitysalustana on roolimalli”, kiitti ministeri Lindström puheessaan.

”Innovaatioekosysteemit kuten DIMECC voivat olla ratkaisevan tärkeässä roolissa ja aikaansaada erittäin korkean tuoton investoidulle pääomalle. Tarvitsemme lisää tällaisia myönteisiä esimerkkejä”, painotti myös EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen videotervehdyksessään MPD-vaikuttajille. Kataisen mukaan teollisuuden on kukoistettava Euroopassa, siitä on kiinni 50 miljoonaa eurooppalaista työpaikkaa.

 

Asiakas teollisen digitalisoitumisen ytimessä

Ministeri Lindström painotti omassa puheenvuorossaan myös asiakkaan ottamista huomioon. Asiakasnäkökulma nousi keskeiseen rooliin KONE Oyj:n toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin puheenvuorossa.

”Elämme asiakkaan aikaa. Asiakkaat vaativat jatkuvaa ja välitöntä palvelua. Asiakkaat haluavat ostaa tuloksia, eivät uusia ominaisuuksia”, painotti Ehrnrooth. Vaikuttajia hauskuutti asiakasnäkökulmalla MPD:n järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, Euroopan valmistavan teollisuuden kattojärjestön Orgalimen presidentti Tomas Hedenborg.

”Voisimmeko ajatella, että sähköhammasharja lähettäisi Koneen hissille tiedon, ja että sama tieto välittyisi myös Valmet Automotiven Uudessakaupungissa valmistamalle autolle?” Tällaiseen mahdollisesti soveltuva älyharja on Hedenborgin mukaan jo käytössä.

Valmet Automotiven valmistuspalvelujen johtaja Pasi Rannus avasi vaikuttajille Uudenkaupungin autotehtaan menestystarinan, jota Tomas Hedenborg kuvasi parhaaksi esimerkiksi automaation myönteisistä vaikutuksista työllisyyteen.

”Robotisaation pelätään vievän työpaikkoja. Uudenkaupungin tehdas on robotisoitunein tehdas Suomessa, ja sinne on palkattu jatkuvasti lisää tuhansia työntekijöitä. Muutos on totta, mutta myönteinen”, kuittaa Hedenborg kysymyksen automatisaatiosta ja työpaikoista.

 

Press release in English

 

Lisätietoja:

MPD-johdon yhteystiedot:

Tomas Hedenborg, MPD-järjestelytoimikunnan pj, 050 310 1999 tomas.hedenborg@fastems.com
Harri Kulmala, toimitusjohtaja, DIMECC Oy, 040 840 6380, harri.kulmala@dimecc.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *