Home

Kestävyys, kustannustehokkuus ja elinkaariajattelu vauhdittavat 3D-tulostuksen kasvua

Uusi puheenjohtaja Viivi Villa-Nuottajärvi luotsaa viisivuotiasta FAME-ekosysteemiä eteenpäin vauhdilla kehittyvällä alalla. 

FAME-ekosysteemin uusi puheenjohtaja Viivi Villa-Nuottajärvi, Valmetin Vice President, R&D, näkee, että lisäävä valmistus eli 3D-tulostus kehittyy monella osa-alueella ja yritysten tarpeet vaihtelevat, mutta tietyt keskeiset suuntaukset ohjaavat alan tulevaisuutta.

”Yleisesti ottaen kestävää kehitystä edistävät hankkeet sekä kustannuskilpailukyvyn parantaminen ovat tärkeitä teemoja”, Villa-Nuottajärvi sanoo. 

Viivi Villa-Nuottajärvi

Tätä tukee myös FAMEn visio, jonka mukaan kestävä lisäävä valmistus vahvistaa Suomen kilpailukykyä. Lisäävä valmistus tarjoaa ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon perinteisille valmistusmenetelmille, sillä se vähentää materiaalihukkaa, mahdollistaa kierrätettyjen materiaalien käytön ja ennen kaikkea mahdollistaa kappaleiden suorituskyvyn parantamisen, joka tuo eniten hyötyjä. 

”Elinkaariajattelu voisi olla yksi lisäävän valmistuksen käyttöä edistävä asia, sillä tuotteiden käytönaikaisten etujen merkitys on oleellinen. Tarkoitan siis sitä, että lisäävällä valmistuksella pystyy rakentamaan optimoituja tuotteita, joita perinteisillä valmistusmenetelmillä ei voida valmistaa”, Villa-Nuottajärvi sanoo ja nostaa kiinnostavana esiin myös mahdollisuudet, joita AI:n käyttö suunnittelussa ja 3D-tulostuksessa tarjoaa. 

Uudeksi varapuheenjohtajaksi on valittu Paula Kainu EOS Finlandista. 

Suomen asiantuntijat kattava verkosto 

FAME perustettiin vuonna 2020 ja sitä johtamaan valittiin DIMECC. Parinkymmenen perustajajäsenen joukko on kasvanut yli 60 jäsenen ja yli 400 asiantuntijaa kattavaksi verkostoksi.  

”FAME on viiden vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa Pohjoismaiden johtavana AM-ekosysteeminä ja kasvattanut kansainvälistä tunnettuuttaan”, sanoo FAMEn kehitystä luotsannut ensimmäinen puheenjohtaja Tero Hämeenaho, Etteplanin lisäävän valmistuksen ja tekoälyohjelman johtaja. 

3D-tulostustiedon levittämistä FAME on edistänyt muun muassa tutkimusohjelmilla. DREAMS keräsi metallien 3D-tulostukseen kattavan materiaalidatapankin helpottamaan tulosteiden suunnittelua, esimerkiksi tulostettujen kappaleiden väsymiskestävyyteen liittyvän datan puutteen takia, ja AMAze keskittyy lisäävän valmistuksen jälkikäsittelyn automatisointiin. 

Koulutus on alusta asti ollut keskeisessä roolissa, sillä se varmistaa, että osaajia riittää ja teknologia kehittyy. Alan koulutus- ja tutkimuslaitosten kanssa tehdyn yhteistyön lisäksi FAME on kouluttanut useita satoja 3D-osaajia ja julkaisee esimerkiksi metallien laser-pohjaisen jauhepetisulatuksen käsikirjan. FAMEn noin kolmestakymmenestä uudenlaisia tekniikoita, muotoja ja materiaaleja hyödyntävistä esimerkkikappaleista suurinta huomiota kotimaassa ja kansainvälisesti on kerännyt, aikanaan Euroopan suurin lisäävällä valmistusmenetelmällä valmistettu paineastia sekä sen kestävyydestä tehdyt kattavat tutkimustulokset.  

Yhteiskäyttötila helpottaa käyttöönottoa 

Lisäävä valmistus on vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa, tämä näkyy esimerkiksi sarjatuotantomäärien kasvamisella ja uusien laitteiden investoinneissa. 

”Vaikka 3D-tulostus tarjoaa monia etuja, sen käyttöönotto vaatii edelleen merkittäviä investointeja ja osaamista. Lisäksi materiaalien ja laitteiden korkeat kustannukset voivat olla esteenä pienemmille yrityksille”, Viivi Villa-Nuottajärvi sanoo. 

Tähän haasteeseen FAME on vastannut perustamalla yhteiskäyttötila AM Campuksen, joka on toiminut vuodesta 2022 Vaasassa sijaitsevan Wärtsilän Sustainable Technology Hubin yhteydessä.  

Suomen 3D-tulostusmarkkinat ovat kasvaneet merkittävästi viimeisen viiden vuoden aikana, ja kehityksen odotetaan kiihtyvän entisestään. 

”FAMEn rooli 3D-tulostuksen integroinnissa suomalaiseen teollisuuteen on yhä keskeisempi, sillä teknologia on siirtynyt nopeasti kohti laajempaa teollista käyttöä – erityisesti koneenrakennuksessa lopputuotteiden ja varaosien valmistuksessa. Tulevaisuudessa 3D-tulostus vakiintuu osaksi eri teollisuudenalojen tuotantoa, mitä vauhdittavat materiaaliläpimurrot, kehittyvät prosessit, automaatio sekä standardointi”, Hämeenaho sanoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *