June 7, 2019
Teollisuuden ja talouden huippujohtajat pohtivat ja määrittivät yritysten reittejä muutokseen ja menestykseen. KONEen Jussi Herlin, Etlan Aki Kangasharju, Ponssen Juho Nummela, Siemensin Michael May sekä Orgalimin Tomas Hedenborg löysivät neljä keskeistä tekijää: Tuska, intohimo, terve paranoia ja riskinottoon kannustava politiikka.
Suomen suurin teollisuustapahtuma MPD kulminoitui torstaina syvälliseen huipputason keskusteluun menestyksen lähtökohdista ja edellytyksistä. MPD:n keulahahmoja Euroopan valmistavan teollisuuden kattojärjestön Orgalimin presidentti Tomas Hedenborg listasi omasta kokemuksestaan erityisesti kaksi tekijää.
”Tuska ja intohimo. Kehittämiseen lähdetään usein vasta sitten, kun tuska on kasvanut tarpeeksi suureksi. Toinen vaihtoehto on todellinen intohimo.”
Sekä KONE Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin että Ponsse Oyj:n toimitusjohtaja Juho Nummela tunnistivat tuskan ja intohimon merkityksen.
”Intohimoa KONEelta löytyy todella paljon, mutta muutoskipuja toki ilmenee joskus myös. Eiköhän ole niin, että intohimo ja tuska liittyvät läheisesti toisiinsa, usein ei ole toista ilman toista. Muutos ja menestys eivät synny pelkällä riemulla”, arvioi Herlin. Muutos ja kehitys ovat KONEella totta koko ajan – yhdessä asiakkaiden kanssa voittamiseen tähtäävä yhtiö kuljettaa päivittäin miljardia ihmistä teknologian kehittyessä ja vaatimusten lisääntyessä.
Maailman johtaviin metsäkoneyhtiöihin lukeutuvan Ponssen Juho Nummela lisää joukkoon kolmannen menestystekijän.
”Intohimoa on taatusti ja tuskaa on ollut myöskin. Meillä on kuitenkin myös oma konstimme: Terve paranoia. Kunnioitamme kilpailijoitamme, myös heillä on hyviä tuotteita ja palveluita sekä pyrkimystä kehittyä. Siksi pyrimme olemaan jatkuvasti hereillä ja kurkkimaan olkamme yli mitä tapahtuu. Sopivasti paranoiaa siis, mutta ei liikaa, niin että pysytään terveen puolella”, kuvaili Nummela hymyssä suin.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju tunnisti vielä neljännen tekijän.
”Ei ole tarpeeksi yrityksiä, joilla intohimoa. Intohimoa tarvittaisiin lisää. Siksi tarvitaan politiikkaa, jolla kannustetaan riskinottoon. Tuottavuus syntyy usein riskinotosta. Tuottavuuden eteen tekisin itse ihan kaikkeni”, kannusti Kangasharju vaikutusvaltaista teollisuusyleisöä.
Siemensillä tekoälyn kehittämisestä vastaava johtaja Michael May katsoi menestystä tekoälyn ja Euroopan näkökulmasta: Mayn mukaan liika regulaatio hillitsee intohimoa tekoälyn kehittämiseen. Keskustelua ja koko Suomessa ainutlaatuista MPD-tapahtumaa veti yhteen Tomas Hedenborg.
”Euroopan tasolla tarvitsemme yhtenäisyyttä, panostusta innovointiin ja demokraattisiin arvoihin tukeutuvaa poliittista kehitystä. Itsevaltaisuus ei vie menestykseen vaan moniarvoinen demokratia”, kiteytti Hedenborg MPD:ssä esiinnousseita suuria teemoja.
MPIDEA-kilpailu jälleen vuodelle 2021
Katseet luotiin muutenkin vahvasti tulevaisuuteen Tampereen TähtiAreenalla.
”Ilokseni voin ilmoittaa, että kaksi menestyksellä toteutettu MPIDEA-kilpailua saavat jatkoa. Teollisuuden pyrkimys luoda Suomeen uutta työtä ei ole lainkaan vähenemässä, joten MPIDEA-kilpailua lähdetään jälleen rakentamaan seuraavan MPD-tapahtuman yhteyteen vuodelle 2021”, ilmoitti Hedenborg MPD:n päättymisen yhteydessä.
Teollisuuden suuren ideakilpailun ensimmäinen aloitteentekijä Siemens Osakeyhtiö tarttui uutiseen tuoreeltaan.
”Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme saaneet olla aktiivisessa roolissa MPIDEA-kilpailussa aivan ensihetkistä alkaen. MPIDEA on tärkeä mahdollisuus tuoda esiin uusia ideoita, innovaatioita, tuotteita tai palveluita – kilpailuehdotusten luonnetta on rajoitettu tarkoituksella mahdollisimman vähän. Siksi nytkin saimme jännittävään MPIDEA-finaaliin todella erilaiset kilpailijat. Totta kai pohdimme myös kilpailun kehittämistä, aina voi ja pitääkin pyrkiä entistä parempaan”, puntaroi Siemensin toimitusjohtaja Janne Öhman.
MPD:n pääjärjestäjän DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala otti myös jo vuoden 2021 tähtäimeensä.
”Ensinnäkin lämmin kiitos ennätysmäärälle yhteistyökumppaneita, joiden panos ja aktiivisuus teki taas tästä hienosta tapahtumasta mahdollisen. MPD on suomalaisen, eurooppalaisen ja globaalin teollisuuden suuri kohtaaminen, jota aivan varmasti pyrimme vielä entisestään parantamaan – pyrkimys yhä parempaan onnistumisesta huolimatta on meille menestyksen salaisuus”, tiivisti Kulmala viestin kohti seuraavaa MPD:tä.