Home

Tutkimuslaitokset liittyvät 3D-tulostuksen käyttöönottoa ja hyödyntämistä edistävään FAME-ekosysteemiin

Koko 3D-tulostuksen arvoketjun kattavan FAME-ekosysteemin jäsenkunta laajenee, kun mukaan liittyvät keskeiset tutkimuslaitokset. Vuorovaikutuksen tiivistäminen hyödyntää sekä yrityksiä että tutkimuslaitoksia, sillä lisäävän valmistuksen monipuolinen käyttöönotto teollisuudessa tarvitsee vielä runsaasti tutkimusta ja tuoreilla tiedoilla koulutettuja osaajia.

Jo noin 50 materiaalia lisäävää valmistusta hyödyntävää organisaatiota yhdistävä FAME-ekosysteemi laajenee kattamaan myös tutkimusorganisaatioita.
”Olemme saaneet FAME-ekosysteemiin dynaamisen joukon yrityksiä, jotka ovat 3D-tulostuksen käyttöönoton edelläkävijöitä. Halusimme laajentaa vuorovaikutusta ekosysteemin sisällä siihen suuntaan, että saamme myös tutkimuslaitosten laajan osaamisen ja kehitystyön tulokset nopeammin ja tehokkaammin yritysten käyttöön. Lisäävän valmistuksen kentällä riittää vielä paljon tutkimista, että teknologia saadaan mahdollisimman laajasti teolliseen käyttöön”, FAMEn ekosysteemijohtaja Sini Metsä-Kortelainen sanoo.
Myös koulutuksen kehittäminen kiinnostaa sekä yrityksiä että ammattikorkeakouluja ja yliopistoja. Koulutusta koskevaa vuorovaikutusta tiivistämällä työelämään saadaan tuoreimmilla tiedoilla päivitettyjä osaajia.

Kuvassa on 3D-tulostettuja metallikoekappaleita.
Yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyötä tarvitaan esimerkiksi materiaalitutkimukseen. Kuvassa on 3D-tulostettuja metallikoekappaleita. KUVA: FAME-ekosysteemi

Uusia jäseniä Aallosta Ouluun

Ensimmäisinä tutkimuslaitoksina mukaan liittyvät Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, Turun yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja VTT.

”Tuotannonaloilla on usein haasteena yliopistojen ja teollisuuden TKI-toimintojen hankkeistaminen sekä kansainvälisen huippututkimuksen tukemiseksi että kotimaisten kaupallisten läpimurtojen luomiseksi. FAME-ekosysteemi avaa uusia mahdollisuuksia viemällä teollisuuden edustajat saman pöydän ääreen keskustelemaan tutkijoiden kanssa yhteisestä kotimaisesta strategiasta tutkimuksen ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi”, sanoo tutkimusjohtaja Antti Järvenpää Oulun yliopistosta (FMT).

“Osana FAME-ekosysteemiä VTT pyrkii tunnistamaan ja edistämään teollisuuden tarpeista lähtöisin olevia lisäävän valmistuksen tutkimuskohteita. Tavoitteenamme on perustavanlaatuisen tutkimustiedon ja käytännön sovellusten saumaton yhteen liittäminen teollisuuden uudistumiseksi”, sanoo tutkija Hari Nagarajan VTT:ltä.

Entistäkin vaikuttavampi kokonaisuus

Teollisen 3D-tulostuksen tekijät yhteen kokoava FAME-ekosysteemi (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem) perustettiin vuonna 2020. Voimakkaasti kasvaneen ja kansainvälisestikin merkittäviä tuloksia saavuttaneen ekosysteemin jäsenet halusivat nyt saada tutkimuslaitosyhteistyötä tiivistämällä kokonaisuudesta entistäkin vaikuttavamman.

”On tärkeää, että yritysten ja tutkimuslaitosten välistä yhteistyötä saadaan entistä tiiviimmäksi ja saumattomammaksi. Tutkimuslaitosten voi olla vaikeaa saada tietoa yritysten todellisista tutkimustarpeista ja päinvastoin yritykset eivät tiedä, mitä tutkimuslaitoksilla on tarjottavanaan. Vaikka yksittäiset yritykset tai tutkimuslaitokset ovat jo tehneet onnistunutta kahdenvälistä yhteistyötä, haluamme parantaa vuorovaikutusta monenvälisesti ja valtakunnallisesti sekä laajentaa ekosysteemin tutkimusyhteistyötä myös kansainväliseen suuntaan”, Sini Metsä-Kortelainen sanoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *